W

Kotisivut ilmaiseksi – WordPress ohjeet

Vaihe 1: Miksi valita WordPress

Ilmainen WordPress koulutus

Nettisivuja voi rakentaa monille eri alustoille, maksullisille ja ilmaisille. Näistä alustoista käytetään yleisnimitystä ”sisällönhallintajärjestelmä” (Content Management Systems). Näiden idea on antaa käyttäjille helppokäyttöiset työkalut, joiden avulla voi helposti rakentaa nettisivut eikä tarvitse ymmärtää koodauksesta. Periaatteessa luot vain uusia sivuja tai artikkeleita ja julkaiset ne sitten sivuillasi. WordPress- alustan avulla luot kotisivut ilmaiseksi.

Wikipediasta löytyy yli 100 ”sisällönhallintajärjestelmää”. Onneksi parhaan valitseminen on kuitenkin yksinkertaista. Vuoren päällä on vain yksi kuningas – ja se on WordPress. WordPress- ohjelmalla voit rakentaa kotisivut ilmaiseksi ja sitä käytetäänkin yli 34 prosentissa kaikista verkkosivustoista. Jos haluat nettisivusi englanniksi (WordPress multisite) ja kansainvälisemmäksi, onnistuu tämä todella helposti WordPress- alustalla.

Toisin sanoen, suunnilleen joka kolmas vierailemasi sivusto on rakennettu WordPress alustalle. WordPress käyttää avointa lähdekoodia, on ilmainen ja se onkin paras DIY-ratkaisu verkkosivustojen rakentamiseen. WordPress on erittäin monipuolinen, sillä sitä voi käyttää minkä tahansa tyyppisissä verkkosivustoissa. Se on nopea, optimoitu ja turvallinen sekä se on SEO-valmis (helppo tehdä hakukoneoptimointi).

”WordPress”, josta puhumme, on ”WordPress, ohjelmisto”. Löydät sen siirtymällä osoitteeseen WordPress.org.

On myös olemassa toinen WordPressin muoto – ”WordPress, kaupallinen palvelu”, jonka löydät siirtymällä WordPress.com-sivustoon. Haluamasi sisältö on WordPress.org-sivustossa, koska se on alustoista monipuolisempi ja halvempi käyttää. 

Aloitetaan – Rakenna nettisivut itse

Vaihe 2: Valitse verkkosivustollesi nimi, osta verkkotunnus ja isännöinti

Domain suomeksi on verkkotunnus ja verkkotunnuksen nimen ( Domain name) keksiminen on samalla hauskin ja vaikein osa-alue. Voit kuluttaa tähän aikaa 5 sekunnista – kuukausiin riippuen kuinka ankara olet itseäsi kohtaan. Yksi loistava keino on valita vain joku ”työnimi” ja alkaa töihin. Voit koska tahansa vaihtaa verkkosivujen nimet ja osoitteen toiseen.

Ensin muutama asia jotka sinun on hyvä ymmärtää. Verkossa on lähes 2 miljardia nettisivua (kirjoitushetkellä), joten olemalla omaperäinen voi olla haastavaa. Yksi hyvä keino valita nettisivujesi nimi on liittää se omaan nimeesi tekemällä siitä lyhenteen tai lisäämällä siihen sanan. On myös olemassa ilmaisia / maksullisia ”Domain name generator” työkaluja, jotka luovat sattumalta sinulle domainin nimen. Hyvän verkkotunnuksen tulisi kuulostaa ainutlaatuiselta. Lyhyet verkkotunnukset on helpompi muistaa, kirjoittaa ja niitä on vaikeampi sekoittaa. Nimi voi suoraan liittyä verkkosivujesi sisältöön tai olla liittymättä mitenkään, kuitenkin niin että nimi ei ole harhaanjohtava. Mistä tiedän mikä on vapaa domain?Voit tarkistaa ilmaisella ”domain haku” (domain search) työkalulla onko haluamasi verkkotunnus vapaana. Domain varaus onnistuu kätevästi seuraavasti.

Fi vai com domain? Jos uskot yrityksesi menestyvän, varaa molemmat aivan siltä varalta että kukaan ei pääse ”varastamaan” toista. Jos haluat selvittää joltakin sivulta kenen domain on kyseessä (domain omistaja), voit etsiä sen tällä työkalulla.

Domain rekisteröinti / Domain ostaminen

Seuraava vaihe, kun tiedät haluamasi verkkotunnuksen on aika rekisteröidä se ja vuokrata siihen hosting (isännöinti).

Edulliset ja luotettavat domain palvelut sekä ”isännöinnit” löydät joko Zoner.fi tai Domainhotelli.fi sivuilta.  

Domainhotelli Oy
Omia domainhotelli kokemuksia

Domainhotellista löydät edulliset webhotellit. Ne on helppo ostaa ja ottaa käyttöön ja saatkin todella nopeasti ladattua ja asennettua wordpress ohjelmiston. Webhotellien ainut huono puoli on, että ne ovat jaettuja ympäristöjä eli sivuston nopeutta syövät muut samaa kaistaa käyttävät webhotellien omistajat. Tällä nopeudella kuitenkin pärjää perustarpeisiin.

Domain hotelli etuja ovat:

EDULLINEN HINTA

Suomen halvin domain. Ei erillistä parkki- tai ylläpitomaksua. Maksat vain domainista. Domain hinta 9 €/vuosi.

ILMAINEN NIMIPALVELU

Nimipalvelulla (DNS) voit ohjata verkkotunnuksen käyttöön muissa palveluissa sähköpostien ja kotisivujen osoitteena.

DOMAINHOTELLI ASIAKASPALVELU

Nopea ja avulias asiakaspalvelu. Kysymyksiin on vastattu samana päivänä. Myös puhelinlinjoilla ei ole kauaa tarvinnut odotella.

HELPPO HALLINTA

Suomenkielisellä ja helppokäyttöisellä hallintapaneelilla hallitset palveluita ja asiakastiliä.

Zoner.fi
Zoner kokemuksia

Zoner.fi löydät niin webhotellit kuin pilvipalvelimet. Niinkuin edellä mainitsin, webhotellit käyttävät jaettua ympäristö ja toimivat hitaammin verrattaen pilvipalvelimiin. Pilvipalvelimet ovatkin keskittyneet pelkästään yhdelle verkkosivulle ja ne pystyvät toimittamaan paljon nopeamman toiminnon.

Zoner webhotelli on todella laadukas ja hyvä valinta. Ne ovat tosin hieman kalliimmat kuin domainhotellin, mutta jos tarvitsetkin nopeampaa ”kaistaa” on sinun helpompi päivittää ne zonerilla paremmaksi.

Zoner asiakaspalvelu on 5/5. Todella nopeat vastaukset ja ammattitaitoiset työntekijät.

Webhotellien hinnasto
Pilvipalvelimien hinnasto

Kummatkin hosting- palvelut ovat täysin suomalaisia ja niiden serverit sijaitsevat suomessa. Kumman tahansa valitset, tulet olemaan tyytyväinen sillä niin Domainhotelli kuin Zoner pitävät asiakkaistaan huolta.

Vaihe 3: Asennus ja WordPress ohjeet

WordPress asennus

Jokaisesta hosting -palvelusta löydät ohjeet, kuinka wordpress asennus tapahtuu. Nyt jos valitsit Domainhotellin, löydät wordpressin asennuksen täältä :

Kirjaudu sisään ja klikkaa ”hallinnoi”

Avaa hallintapaneeli

Klikkaa wordpress, seuraa ohjeita ja asenna se.

Jos taas valitsit Zoner.fi

Saat sähköpostiisi hallintapaneelin osoitteen, käyttäjänimen sekä salasanan. Kirjaudu sisään ja valitse ”lisätoiminnot” ja asenna WordPress.

Kun olet asentanut WordPress -alustan, kirjaudu sisään ja eteesi aukeaa tälläinen näkymä:

Vasemmalta löydät ”hallintapaneelin”, josta ohjaat sivujen toimintaa. Vaihtoehtoina on lisätä medioita, artikkeleita, lisäosia.. Vaihtoehtoja on paljon ja tulet oppimaan nämä aika nopeasti.

Ensiksi muutetaan verkko-osoitteen rakenne paljon selkeämmäksi. Asetukset-> Osoitinrakenne ja täältä ”Artikkelin mukaan”

Vaihe 4: WordPress teema

WordPressissä hienoa on se, että ulkoasua voi vaihtaa super helposti vaihdettavien ”mallien” – eli teemojen – kanssa. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa WordPress-verkkosivustosi ulkoasua yhdellä napsautuksella. Jokainen teema sisältää omanlaisensa ulkoasu-tyylin sekä muokkausominaisuudet. Erilaisia teemoja löytyy kymmeniä tuhansia ja osa on hyviä kun taas toiset ei. Teeman valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota teeman keveyteen, ominaisuuksiin ja siihen kuinka usein teemaa päivitetään. Voisin suositella moniakin eri teemoja mitä kannattaa käyttää, mutta koska yksi on ylitse muiden niin menemme sillä.

Astra wordpress teema antaa sinulle mahdollisuuden tuoda kymmeniä korkealaatuisia verkkosivustomalleja, joten voit muuttaa verkkosivustoasi yhdellä napin painalluksella. Astra teema sisältää todella paljon hyödyllisiä elementtejä ja on ultra kevyt käyttää. Astra toimii myös todella hyvin sivurakentajien kuten Elementorin kanssa.

Lue kattava Astran arvostelu ja opas täältä.

Lue Elementor -sivurakentaja arvostelu 2020 täältä.

Asennetaan Astra

Klikkaa ”Ulkoasu” -> ”Teemat” -> Lisää uusi ja kirjoita hakukenttään ”Astra”. Asenna Astra ja ota se käyttöön.

Mene ”Ulkoasu” -> ”Astra valinnat” ja eteesi aukeaa sivu täynnä erilaisia valintoja. Täältä voit mukauttaa nettisivujesi värejä, tekstejä, tuoda malleja yms.. Lisätietoa löydät Astran arvostelusta ja oppaasta täältä.

Vaihe 5: WordPress Elementor – Sivurakentaja

Jotta sinun ei tarvitse opetella html, css ja javascript taitoja, joiden opetteluun menee helposti vuosia, on sinulla mahdollisuus ladata ilmainen sivurakentaja, joka toimii ”valitse ja pudota” (Drag and drop) tyylillä. Ylivoimaisesti paras wordpress sivurakentaja on Elementor. Lue kattava arvostelu täältä. Elementor on ilmainen ja super helppo käyttää. Elementorin avulla rakennat ammattimaiset kotisivut nopeasti.

Asennus ja etusivun luominen

Klikkaa ”Lisäosat (wordpress plugins)” -> ”Lisää uusi”, kirjoita hakukenttään ”Elementor” ja asenna lisäosa kohdasta ”Asenna nyt”. Asennuksen jälkeen klikkaa ”Ota käyttöö”, jolloin lisäosa aktivoituu.

Nyt kun Elementor on asennettu ja aktivoitu, voidaan alkaa luomaan etusivua. Klikkaa ”Sivut” -> ”Lisää uusi ja eteesi aukee tälläinen näkymä

Voit kirjoittaa ”lisää otsikko” -kohtaan esimerkiksi ”Kotisivu”, jolloin tunnistat sivun, kun oletuksena sen nimi on ”elementor 1234”. Klikkaa ”Muokkaa Elementorilla”. WordPress sivu voidaan jakaa osiin. Ylhäällä on ”Header” osio, headerin alla on itse sivun kontentti ja alhaalla on ”Footer”. Header osio sisältää yleensä logon ja valikon. Footerissa taas on yrityksen tiedot, sivulinkit, asiakaspalvelu yms.. Voit luoda Elementor Pro:n Theme Builder osiossa sivun kaikki osiot helposti.

Kuten kuvassa näkyy, ylhäällä on header. Vasemmalta löytyy Elementorin kaikki ”widgetit”, joita raahataan ja pudotetaan ”lohkoihin”. Lohkoja lisätää + merkistä. Plus merkin oikealla puolella on Elementor Pro:n sekä muiden lisäosien valmiita malleja.

Nyt kuitenkin luodaan etusivu ilman malleja. Klikkaa + ja valitse yksinäinen lohko.

Lohkon keskeltä aukeaa lohkon asetukset, jotka näkyvät vasemmalla. Kohdista 1 2 ja 3 voit mukauttaa lohkon asetuksia. Klikataan kohtaa 4 ja täältä voit raahata minkä tahansa widgetin lohkon sisälle. Voit lisätä tai poistella lohkoja tarpeesi mukaan. Jos haluat käyttää sivun koko laajuutta, käy klikkaamassa Elementoristä ”täysi leveys” päälle.

Esimerkki.

On valittu 2 lohkoa (kohdat 1 ja 2). Oikean puoleiseen on lisätty kuva (3) ja vasemman puoleiseen on raahattu Otsikko (4) ja sen alapuolelle Tekstinmuokkain (5).

Kun saat etusivun valmiiksi, klikkaa kohtaa ”Julkaise” ja sivusi on valmis. Muista, voit koska tahansa muokata julkaisemaasi sivua tai poistaa sen täysin. Onkin hyvä harjoitella kaikessa rauhassa sivujen luomista sekä tutkia mitä widgeteillä voi tehdä. Elementorin Pro versio tuo mukanaan paljon uusia widgettejä sekä valmiita sivumalleja, joita on kätevä käyttää.

Uusi kotisivu

Mene takaisin aloitusnäkymään ( hallintapaneeliin) ja klikkaa ”Ulkoasu” -> ”Mukauta. Valitse täältä ”kotisivun asetukset” ja aseta itsellesi uusi kotisivu. Nyt kun kirjaudut sivuillesi, aukeaa tämä uusi sivu kotisivunasi.

Loistavaa! Olet juuri oppinut rakentamaan verkkosivuston! Hienointa tässä prosessissa on, että voit tehdä kaiken itse ja sinun ei tarvitse palkata ketään. Sivuston luominen WordPressin avulla on kaikkein budjettiystävällisin ratkaisu. WebHelp osioista löydät kattavasti materiaalia jokaiseen WordPress sivun osa-alueeseen. WordPress kirjautuminen adminina tapahtuu www.sinunsivut.fi/wp-admin.

Lue lisää kuinka rakentaa:

-Header (tulossa)

-Footer  (tulossa)

-Pc, pad ja mobiilinäkymät (tulossa)

-Padding- säädöt (tulossa)

-Seo – hakukoneoptimointi (tulossa)

-Mainoksien tekeminen (tulossa)

-Wordpress verkkokaupan rakentaminen (tulossa)(

-Wordpress Blogi (tulossa)

-Google Analytics WordPress (tulossa)

Lue myös nämä

korjauspyyntö

Ilmoita meille, jos tuotteessasi on häiriöitä!

Lomakkeen alta löydät kartan etäisyyksistä.

Ilmoita meille, jos tuotteessasi on häiriöitä!