W

Kuinka saada WordPress kotisivut nopeammaksi?

Miksi sinun pitäisi maksimoida WordPress sivujesi nopeus?

Osa syistä on ihan ymmärrettäviä, mutta osaa et ehkä ole tullut ajatelleeksi. Hakukoneet (kuten Google) sijoittavat verkkosivustoja sivujen nopeuden perusteella paremmalle sijalle hakutuloksissa. Joten jos haluat nousta hakutulosten kärkeen on sinun myös tehtävä sivustasi nopea. Tätä asiaa moni ensimmäisiä WordPress sivuja rakentava ei heti tajua.

Tutkimustuloksien mukaan yli kahden sekunnin latausnopeus on 44% sivuvierailijoista liikaa. He eivät yksinkertaisesti jaksa odottaa tuota aikaa. Tämä on siis karkeasti puolet WordPress kotisivut liikenteestä. Kuulostaa hölmöltä, mutta näin asia on. Onneksi sivuja voi nopeuttaa mielin määrin. Voit ehkä joutua luopumaan hienoista slidereista, mutta kun mietitään kokonaisuutta on nopeus se tärkein.

Kuinka testata verkkosivustosi latausaikaa?

Ensinnäkin sinun on analysoitava verkkosivustosi nykyinen latausaika. Muista, että tämä nopeus voi vaihdella sivulta toiselle, koska se riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi:

–        sivun koko

–        pyyntöjen määrä

–        onko käytössä välimuistia

–        staattinen vai dynaaminen sisältö

Sivujen kotisivun nopeus on yleensä katsottuna se mittari mistä nopeus katsotaan. Onkin hyvä muistaa että vaikka WordPress kotisivut hiotaan nopeaksi, voi joku muu tärkeä sivu aueta edelleen hitaasti. Näillä työkaluilla onkin hyvä lähteä analysoimaan sivujesi nopeutta

GTmetrix on ylivoimaisesti oma suosikkini. Kirjoita vain kotisivujesi verkko-osoite, paina ”Analysoi” ja anna ohjelman hoitaa loput. Ohjelma antaa sinulle täyden raportin sivusi datasta sekä mahdolliset korjausehdotukset. Huomio sivusi lautasajan mittari, oletuksena se on Vancouver ja tämä hämää tuloksiasi merkittävästi, koska omat palvelimesi ovat todennäköisesti Suomessa. Voit vaihtaa mittaustulosten paikkaa kirjautuneena käyttäjänä ja lähimmän aseman löydät Lontoosta. Maksullisella jäsenyydellä pääset Tukholmaan, joka onkin jo hyvin lähellä Suomea https://gtmetrix.com/

Pingdom on myös hyvin samanlainen ohjelma https://tools.pingdom.com/

Tietenkin Google tarjoaa myös omansa https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Voitkin ajaa sivusi näiden kaikkien läpi ja katsoa yhtäläisyyksiä korjausehdotuksissa.

Web-palveluntarjoaja

Web-hotellit

Tärkein verkkosivuston nopeuteen vaikuttava tekijä on WordPress-verkkosivustosi ”isännöinti”. Kun aloin rakentamaan ensimmäistä projektiani www.mejate.fi en oikeasti tiennyt mitä käytännön eroa on webhotellilla ja pilvipalvelimella. Ainoa mitä tajusin oli se, että webhotelli maksoi vain muutamia euroja kuussa. Webhotellit ajavat kyllä asiansa tiettyyn pisteeseen asti. Saat edullisesti sivujen ”isännöinnin”, sähköpostit , verkkotunnukset yms.. Kyseessä on kuitenkin jaettu ”isännöinti”. Samalla kaistalla missä omat verkkosivusi on, on myös lukemattomat muut verkkosivut. Mitä enemmän kyseisellä kaistalla on verkkosivuja, sitä hitaammin kyseinen ”isännöinti” toimii. Lisäksi et tiedä tarkalleen, kuinka hyvin palvelimet on optimoitu. Tämänlainen hosting sopiikin mainiosti kaikille pienille ja vähäliikenteisille verkkosivustoille. Parhaat suomalaiset webhotellit löydät domainhotelli.fi tai zoner.fi.

”Omistettu”-serveri / Pilvipalvelin

Parasta ”omistetuissa”-servereissä on se, että ne ovat omistettu vain sinun sivuillesi. Kaistaa ei ole siis syömässä kukaan muu ja tämä nopeuttaakin sivuasi huomattavasti. Kehittynyt tekniikka on onneksi laskenut pilvipalvelujen hintoja ajan myötä ja tämä onkin nykyään hyvinkin kannattava valinta.

Oma henkilökohtainen suositus on ottaa domain, webhotelli tai pilvipalvelin Zonerilta. Tämä on helppo perustella sillä, Zonerilta löytyy jokaiselle verkkosivulle sopiva isännöinti. Voit aluksi ottaa heidän kauttaan web-hotellin ja päivittää sen tarpeen vaatiessa pilvipalvelimeksi. Voit siis sopeutua aina tarvittaessa sivujesi kasvuun.

Alla listattuna muutama fakta Zonerista

– Zonerilla on tutkitusti Suomen nopeimmat palvelimet.
– Zoner on kotimainen hostingpalveluntarjoja, jonka palvelimet myös sijaitsevat Suomessa.
– Ripeä ja asiantunteva palvelu: tukipuheluihin vastataan vain 14 sekunnissa.
– Zonerilla on yli 17 000 tyytyväistä asiakasta ja määrä kasvaa jatkuvasti.
– Zonerin avulla voit luottaa siihen, että kotisivusi toimii nopeasti ja luotettavasti.

Käy tutustumassa Zonerin tarjontaa tästä!

Käytä kevyttä WordPress-teemaa

Yksi suurin virhe minkä voi WordPressin kanssa tehdä on valita vain ”kivan näköinen” teema.

Mikä WordPress teema oikeasti on ja tarvitsenko sitä? WordPress-teeman suurin etu on, että voit mukauttaa WordPress-sivuston jokaisen osan täysin ilman teknistä tietämystä. WordPress-teemat, joissa on paljon dynaamisia elementtejä, liukusäätimiä, widgettejä, sosiaalisia kuvakkeita ja monia muita ”kivan” näköisiä elementtejä hidastavat sivuasi. On aivan ymmärrettävää, että tyhjä sivu aukeaa nopeammin kuin täysi. Kääntöpuolena kuitenkin on, mitä kevyempi teema, sitä yksipuolisempi tarjonta sillä on.

Paras vaihtoehto onkin käyttää tunnettuja ja hyviä arvosanoja saaneita teemoja. Ylivoimaisesti suosituin ja paras WordPress teema on Astra. Astra on luotettava, kevyt, monipuolinen ja visuaalisesti kaunis teema. Lue lisää artikkelista Astra WordPress teema. Suositukseni on käyttää superkevyitä teemoja ja rakentaa sivut Elementor-sivurakentajalla. Elementor-sivurakentajaa on erittäin helppo käyttää ja voit tehdä visuaalisesti uskomattoman kauniita sivuja. Elementorilla sinun täytyykin tietää mitä elementtejä sinun täytyy välttää ja mitä suosia, sillä väärin valitut ”widgetit” hidastavat sivuasi. Kaikesta huolimatta, Elementoria kannattaa käyttää apuna, koska sen avulla rakennat visuaalisesti upeampia sivustoja paljon nopeammassa ajassa.

Lue artikkeli : Elementor WordPress -sivurakentaja arvostelu 2020

Käy katsomassa Elementorin kotisivuja tästä!

Kuvien koot

Kuvien kokojen optimointi nopeuttaa sivujasi todella paljon. Samalla se pienentää sivun ”kokoasi”.

Voit optimoida kuvasi manuaalisesti käyttämällä esimerkiksi Chrome PageSpeed ​​Insights -laajennusta, jotain photoshop-ohjelmaa tai muita työkaluja, mutta prosessi voi viedä kauan aikaa. Onneksi käytettävissä on ”laajennuksia”, joiden avulla optimoit ja nopeutat sivujasi merkittävästi.

Alla on listattuna loistavia työkaluja:

–        Optimole

–        WP Smush

–        EWWW Image Optimizer

–        ShortPixel

Minkä tahansa yllä mainitun laajennuksen käyttäminen WordPress-sivustossasi, pienentää kuvakokoja huomattavasti ja parantaa siten verkkosivujesi nopeutta. Ota kuitenkin huomioon, että kaikki näistä eivät välttämättä sovellu sinulle. Voitkin kokeilla kaikkia erikseen ja selvittää mikä sopii sinulle parhaiten.

Pienennä JS- ja CSS-tiedostoja

Jos käytät Gtmetrix- sivunnopeustyökalua, sinulle ilmoitetaan todennäköisesti CSS- ja JS-tiedostojesi koon pienentämisestä. Tällä tarkoitetaan, että vähentämällä CSS- ja JS-pyyntöjen määrää ja pienentämällä näiden tiedostojen kokoa voit parantaa sivuston latausnopeutta.

Voit tehdä tämän manuaalisesti, mutta se vaatii opiskelua ja asiaan syventymistä. Tämän voi onneksi tehdä kätevästi lisäosalla esimerkiksi WP Fastest Cache (suomi), Autoptimize tai Wprocket (maksullinen) tarjoavat automaattisen CSS- ja Js- pienennyksen. Kaikki näistä eivät välttämättä sovellu sinulle. Kokeile kaikkia erikseen ja tutki mikä näistä sopii sinulle parhaiten.

Välimuisti

Välimuistin käyttö on aina suositeltavaa. Tämä nopeuttaa sivusi salaman nopeiksi. Välimuistilla tarkoitetaan sitä, että kun sivuillasi on vierailu, tallentuu tämän vierailijan välimuistiin sivusi lataamiseen tarvittavat elementit, eli seuraavan kerran kun hän saapuu sivuillesi, ei hänen tarvitse ladata sivusi pyyntöjä uudelleen.

Lisäosat

Jokainen lisäosa minkä lataat WordPressiin hidastaa sivujasi. Suositeltavaa on seurata lisäosien arvosteluita. 5 tähteä isolla arvostelu määrällä kertoo jo yleensä sen, että sovellus on hyvä ja nopea. Valitse vain hyviä lisäosia ja poista kaikki ylimääräiset ja turhat lisäosat kokonaan.

Jos haluat nopeuttaa omia WordPress kotisivujasi, etkä ole oikein varma osaatko tehdä sen itse, me voimme auttaa. Kysy rohkeasti asiasta ja saat meiltä hinta- sekä aika-arvion työstä.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

info@weelix.fi

Lue myös nämä

korjauspyyntö

Ilmoita meille, jos tuotteessasi on häiriöitä!

Lomakkeen alta löydät kartan etäisyyksistä.

Ilmoita meille, jos tuotteessasi on häiriöitä!